You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest Főváros Levéltára. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

BÖDŐK GERGELY: A „Nagy Háború” Budapestje

261

BÖDŐK GERGELY: A „Nagy Háború” Budapestje


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 

BÖDŐK GERGELY: A „Nagy Háború” Budapestje.

A „Nagy Háborúnak” titulált első világháborúban először mutatkozott meg igazán élesen a frontoknak és a hátországnak a kölcsönösen függő viszonya. A vidéktől eltérően a főváros a háború kezdeti szakaszában alig érzékelt valamit a megváltozott körülményekből: nyüzsgő Budapest élte tovább a fejlődő metropolis életét. Ahogy a frontok megmerevedtek és a háború állandósult a hadigazdálkodással, az inflációval és a feketézéssel a főváros megszokott élete is alaposan megváltozott. A sorban állások, a jegyrendszer, a tüzelőhiány, a szűkös élelmiszerkészletek, és a feketézés egészen új jelenségek voltak, ahogy a menekültek és a hadirokkantak megjelenése is a társadalomban. A frontok helyzetéről, a hátország viszontagságairól és lakosság nehézségeiről mindeközben a sajtó csak a cenzúra engedélyével számolhatott be. Bödők Gergely előadásában az első világháború fővárosi mindennapjait mutatja be.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtudomány-történet, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Bödők Gergely

21:44

2014. szeptember 17.

Dékány Dorottya

2015. augusztus 3.

261
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.dev.videotorium.hu/hu/embed/11517" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés