You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest Főváros Levéltára. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

MACZÓ FERENC: Háborúzó ország, koronázó főváros. IV. Károly király koronázása Budapesten

354

MACZÓ FERENC: Háborúzó ország, koronázó főváros. IV. Károly király koronázása Budapesten


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 

MACZÓ FERENC: Háborúzó ország, koronázó főváros. IV. Károly király koronázása Budapesten.

IV. Károly király 1916-ban, a Nagy Háború közepette lett az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója. A koronázás, mint közjogi esemény a korabeli közvélemény számára óriási jelentőséggel bírt.
Maczó Ferenc előadásában a koronázásra készülő Budapest hétköznapjait, illetve a városnak az ünnepségen betöltött szerepét kísérli meg bemutatni. Egyrészt, hogy a szenvedések és nélkülözések közepette a mindinkább reményként szolgáló esemény milyen hatással volt a közvéleményre, az utca emberére, ugyanakkor a főváros vezetői számára milyen kihívásokat tartogatott, hogy a korábbi koronázásoknál betöltött jogukat érvényesíthessék.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtudomány-történet, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Maczó Ferenc, IV. Károly

19:42

2014. szeptember 17.

Dékány Dorottya

2015. július 31.

354
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.dev.videotorium.hu/hu/embed/11513" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés