You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest Főváros Levéltára. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

KATONA ANIKÓ: Plakátok a pesti utcán. Az első világháború első évei

349

KATONA ANIKÓ: Plakátok a pesti utcán. Az első világháború első évei


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése.
KATONA ANIKÓ: Plakátok a pesti utcán. Az első világháború első évei. 

A plakátok különleges történelmi források: egyszerre kordokumentumok és képzőművészeti alkotások. Mindennapi, használati képek, amelyek tükrözik a mindennapi életet és a társadalmi folyamatokat. Az első világháború idején jelent meg először a nagymértékű politikai propaganda tevékenység, ennek pedig fontos része volt a kor leghatásosabb médiuma, a plakát.
A háború kitörésekor mindenhol tapasztalható hazafias lelkesedés a plakátokon is megjelenik. Az első évek kereskedelmi plakátjain mindent a háború hirdet. A plakátokon megjelenik az élelmes vállalkozók által gyártott sokféle háborús emléktárgy és kiadvány, a szaporodó jótékonysági rendezvények és nem utolsó sorban a hadikölcsönök.
A harcoló nemzetek figyelték egymás plakátpropagandáját, így nem csoda, hogy sok jelenségre egyértelmű nemzetközi párhuzamokat találunk. Katona Anikó előadásában bemutatja az 1914–1915-ben készült magyar plakátok legjellemzőbb motívumait, a rajtuk megjelenő ikonográfiai hagyományokat és retorikus fogásokat, megkeresve ezek nemzetközi párhuzamait is.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Katona Anikó, plakátok

Katona Anikó (előadó)

25:03

2015. szeptember 17.

Dékány Dorottya

2015. július 27.

349
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.dev.videotorium.hu/hu/embed/11510" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés